Kommande utställningar

Nils Bergendal

" The Name of Us"

6 - 30november

När Zoologiska museet i Lund stängdes för besökare 2011, följde Nils nedmonteringen och flytten under två år. Sammanlagt runt 10 miljoner objekt och närmare 300 hundra år av samlande packades ned och transporterades till ett magasin på ett industriområde för förvaring. Utdöda djurarter, uppstoppade fåglar, djurskinn, människoskelett – allt hade systematiserats i vetenskapens tjänst.

Tiden hade helt enkelt sprungit ifrån Zoologiska museet, det hade tappat både sin lärdomsorienterade glans av historien och sin vetenskapliga status i samtiden.

Nils fotografier utmärks både av melankoli och av dramatik; ibland påminner bilderna om inkännande personporträtt, ibland är de sakligt registrerande, ibland verkar de fantasieggande och mystiska.


 

 

 

 


 

 Staffan Löwstedt

"Chasing Shadows"

6 - 30november / Valvet

Pulsen har slutat slå i Greklands huvudstad.
Krisen i Europa har slagit hårt och känslan av hopplöshet är påtaglig.

Fotografen Staffan Löwstedt tillbringade två veckor i Aten våren 2014 och skildrar med sina bilder ett möte med en annan stad än då han senast var där för 25 år sedan. I bilderna visar han vardagen och den isolering som han upplevde präglar staden.

”Aten är full av människor men dom är stilla, och deras blickar är tomma. Det känns inte som att vi är på väg någonstans utan som om vi befinner oss i ett slags vakuum utan energi eller riktning.”