Kommande utställningar

THOMAS NILSSON

NEW ORLEANS - KATRINA 10 ÅR

29/8 - 27/9 2015

VERNISSAGE LÖRDAG 29 AUGUSTI KL. 12-16


"I slutet av augusti 2005 drog orkanen Katrina in över USA:s Gulfkust med förödande kraft. Värst drabbades New Orleans där 1464 människor dog och många tiotusentals väntade i dagar på hjälp från myndigheterna.
De som inte hade evakuerat dagarna innan orkanen var de fattigaste och resurssvagaste som nu helt plötsligt hamnade på TV-skärmarna i de amerikanska medelklasshemmen. Det var ett chockartat uppvaknande för ett land där de 15 procent som lever under fattigdomsgränsen ofta varken syns eller hörs i det offentliga samtalet.

I dag, 10 år senare har stora delar av New Orleans återhämtat sig relativt bra men befolkningsmängden är fortfarande 20% lägre än innan orkanen (ca. 100.000 färre människor). I några av de värst drabbade stadsdelarna, som till exempel Lower Ninth Ward, är ärren från katastrofen dock fortfarande synliga. Där har många av de förstörda husen inte byggts upp igen och befolkningen har minskat med 80%.

Frilansfotografen Thomas Nilsson från Stockholm flyttade 1997 till New York och har de senate 18 åren bevakat många stora nyhetshändelser i USA.
Han reste ner till New Orleans när orkanen var på väg och fotograferade sedan New Orleans-bornas kamp under nio hektiska dagar för den norska dagstidningen Verdens Gang. Thomas blev djupt fascinerad av staden och dess färgstarka invånare och har under åren rest tillbaka många gånger för att göra uppföljande reportage om New Orleans långa väg tillbaka.

Thomas bilder från New Orleans vann 2006 första pris i klasserna Årets utländska nyhetsbild och Årets utländska reportage i den svenska Årets Bild-tävlingen som arrangeras av Pressfotografernas Klubb. “