Kommande utställningar

Nils Bergendal

" The Name of Us"

6 - 30 november

VERNISSAGE och BOKSLÄPP
torsdag 6/11 kl. 17-20

När Zoologiska museet i Lund stängdes för besökare 2011, följde Nils nedmonteringen och flytten under två år. Sammanlagt runt 10 miljoner objekt och närmare 300 hundra år av samlande packades ned och transporterades till ett magasin på ett industriområde för förvaring. Utdöda djurarter, uppstoppade fåglar, djurskinn, människoskelett – allt hade systematiserats i vetenskapens tjänst.

Tiden hade helt enkelt sprungit ifrån Zoologiska museet, det hade tappat både sin lärdomsorienterade glans av historien och sin vetenskapliga status i samtiden.

Nils fotografier utmärks både av melankoli och av dramatik; ibland påminner bilderna om inkännande personporträtt, ibland är de sakligt registrerande, ibland verkar de fantasieggande och mystiska.

Under tidigt 90-tal etablerade Nils Bergendal sig som fotojournalist med reportage från bland annat Somalia, Mellanöstern och forna Jugoslavien. Sedan början på 2000-talet har han inriktat sig på storformats fotografi och producerat film. Den senaste, German Shepherd, är en animerad kortfilm med biopremiär i vinter.
I samband med utställningen släpps hans första bok, The Name of Us (Journal), med text av Peter Törnqvist.


 

 

 

 


 

 Staffan Löwstedt

"Chasing Shadows"

6 - 30 november / Valvet

VERNISSAGE torsdag 6/11 kl. 17-20

Pulsen har slutat slå i Greklands huvudstad.
Krisen i Europa har slagit hårt och känslan av hopplöshet är påtaglig.

Fotografen Staffan Löwstedt tillbringade två veckor i Aten våren 2014 och skildrar med sina bilder ett möte med en annan stad än då han senast var där för 25 år sedan. I bilderna visar han vardagen och den isolering som han upplevde präglar staden.

”Aten är full av människor men dom är stilla, och deras blickar är tomma. Det känns inte som att vi är på väg någonstans utan som om vi befinner oss i ett slags vakuum utan energi eller riktning.”