Pressmaterial

För mer information eller om något krånglar kontakta: Mia Klintewall, verksamhetsansvarig för Galleri Kontrast.
e-post: mia(at)gallerikontrast.se
telefon: 08-641 49 99
mobil: +46 70-227 03 75

(I vissa fall kan det finnas fler kontaktnummer och namn för utställningarna.)

PER-ANDERS PETTERSSON
LES SAPEURS
Society of Ambianceurs and Elegant People.

Utställning 1 oktober – 6 november 2022.
Vernissage och bokrelease lördag 1 oktober kl. 12-16.

Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på. Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

Sapeurer försöker imitera en exklusiv livstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sitt liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo.
Rivalerande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i tv- och radioprogram.

SAPE är en unik subkultur inom Republiken Kongo och Demokratiska Republiken Kongo.
Projektet fotograferades i Kinshasa, DRC 2012-2019

I samband med utställningen släpps även Per-Anders Petterssons nya bok ”The Society of Ambianceurs and Elegant People”

Per-Anders Pettersson (1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 35 år långa karriär har han bevakat ett brett spektrum av internationella nyhetshändelser, det första Gulfkriget, konflikter på Balkan, Afghanistan och Haiti. Han har arbetat med uppdrag och projekt i över 100 länder. Sedan år 2000 har Pettersson fokuserat på afrikanska berättelser och långsiktiga projekt som i Demokratiska republiken Kongo, och i Sydafrika.

Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser i bland annat World Press Photo, NPPA, och Unicef Photo of the Year och han har haft flertalet separatutställningar i såväl Sverige som internationellt. Hans första bok Rainbow Transit, där han följt den framväxande demokratin i Sydafrika under 20 år, publicerades 2013. Hans projekt African Catwalk, om den afrikanska modeindustrin, publicerades 2016.

Bilder

Pressrelesebilderna från denna webb får publiceras redaktionellt utan ersättning men med angivande av fotograf och endast i samband med utställning på Galleri Kontrast. Alla annan användning och nedladdning är otillåten!

Formatet på pressreleasebilderna är oftast motsvarande A5 (bredd ca 23 cm) med upplösningen 300 ppi.

Ladda ner pressbilder: PressbilderPAP