Pressmaterial

För mer information eller om något krånglar kontakta: Mia Klintewall, verksamhetsansvarig för Galleri Kontrast.
e-post: mia(at)gallerikontrast.se
telefon: 08-641 49 99
mobil: +46 70-227 03 75

(I vissa fall kan det finnas fler kontaktnummer och namn för utställningarna.)

Pressrelease

Lennart Nilsson – On Assignment

Utställningen visas 25 augusti – 30 september
Vernissage lördag 25 augusti kl. 12-16

Lennart Nilsson föddes 1922 och fick sin första kamera när han var 11 år gammal. ”Jag kommer så väl ihåg de första bilderna jag tog av gullregn. Och redan då tänkte jag att det skulle vara spännande att se hur gullregn såg ut inuti”.
Redan som tonåring inledde han sin bana som frilansande fotojournalist för de stora bildtidningarna. Han fotograferade skådespelare, musiker, politiker, industriledare, kulturpersonligheter och kungligheter. Eftersom han ofta blev vän med dem han porträtterade resulterade hans arbete i många personliga och unika bilder.
Under många år arbetade Lennart Nilsson som reportagefotograf och blev tidigt känd som en av Sveriges främsta bildberättare. Han reste kors och tvärs över både Sverige och världen och gjorde många uppmärksammade reportage, framför allt för bildtidningarna Se och Vecko-Journalen. Ett av hans tidiga bildreportage, som också gav honom ett rykte internationellt, var det om isbjörnsjakten på Spetsbergen. Bilderna blev lika vackra som upprörande och Lennart Nilsson gjorde sig känd för att vara en fotograf som vågade gå närmare, längre och djupare än många andra.

Tidigt 50-tal tog hans intresse för att experimentera med nya fotografiska tekniker fart. Makrostudier av myrornas liv resulterade i ett klassiskt bildreportage men också i boken Myror (1959). Samma år kom boken Liv i hav som väckte stor sensation. Få kände till att så stor dramatik gömde sig under havsytan.
Lennarts intresse för människan och livets början väcktes tidigt och redan 1953 publicerade Life Magazine hans första bild av ett embryo. Det var också början på det som senare skulle bli Lennart Nilssons livsverk Ett barn blir till, en av världens mest sålda fotoböcker. Sedan den första utgåvan kom ut 1965 har berättelsen översatts till fler än 20 språk, publicerats i fem upplagor och nått ut till miljoner läsare.

I vår utställning ”On Assignment” kommer vi att visa ett stort antal såväl kända  som mindre kända bilder från Lennarts tid som fotojournalist.

Pressbilder finns för nedladdning.

Bildbyline: ©Lennart Nilsson Photography/TT

Bilder

Pressrelesebilderna från denna webb får publiceras redaktionellt utan ersättning men med angivande av fotograf och endast i samband med utställning på Galleri Kontrast. Alla annan användning och nedladdning är otillåten!

Formatet på pressreleasebilderna är oftast motsvarande A5 (bredd ca 23 cm) med upplösningen 300 ppi.

Ladda ner pressbilder: http://www.gallerikontrast.se/00/wp-content/uploads/2018/08/Press.LN_.zip

Bildbyline: © Lennart Nilsson Photography/TT