Pressmaterial

För mer information eller om något krånglar kontakta: Mia Klintewall, verksamhetsansvarig för Galleri Kontrast.
e-post: mia(at)gallerikontrast.se
telefon: 08-641 49 99
mobil: +46 70-227 03 75

(I vissa fall kan det finnas fler kontaktnummer och namn för utställningarna.)

Pressrelease

CHRISTOFFER HJALMARSSON
Gnistan som tändes – Konflikten i Ukraina

25 februari – 26 mars 2017
Vernissage lördagen den 25 februari kl. 12-16

Ibland behövs det bara en gnista. I Ukraina briserade ett decennium av missnöje mot korruption och politiskt vanstyre, och världens blickar vändes mot denna strategiskt placerade stat med gräns både mot EU och Ryssland. Protesterna som utgick från Självständighetstorget ledde till president Janukovytjs fall, men också till att högerextrema krafter flyttade fram sina positioner. I östra Ukraina ifrågasatte etniska ryssar den nya regimens legitimitet, bildade miliser och utropade ”folkrepubliker” lojala till Moskva. Det dröjde inte länge förrän ryska trupper välde över gränsen för att ”skydda medborgarnas säkerhet”. Annekteringen av Krimhalvön var av den gamla skolan, av det slag som de flesta trodde hörde historien till. Och har allvarligt skärpt motsättningarna mellan Ryssland och EU. Historiens vingslag ekar. Kalla krigets vindar tycks svepa in över en värld som återigen delas i Öst och Väst. Och till en konflikt med Ryssland som ännu pågår. 

Den prisbelönte bildjournalisten Christoffer Hjalmarsson var på plats när Självständighetstorget i Kiev, protesternas hjärta, blev centrum för några av historiens hårdaste och mest välbevakade gatustrider. När konflikten spred sig till Östra Ukraina var han återigen på plats, för att bevaka de övergrepp bägge sidor gör sig skyldiga till och den mänskliga tragedi som utspelar sig i storpolitikens skugga. 

Vernissage  lördagen den 25/2 kl 12:00-16:00.

Utställningen visas till och med söndagen den 26/3.

Bilder

Pressrelesebilderna från denna webb får publiceras redaktionellt utan ersättning men med angivande av fotograf och endast i samband med utställning på Galleri Kontrast. Alla annan användning och nedladdning är otillåten!

Formatet på pressreleasebilderna är oftast motsvarande A5 (bredd ca 23 cm) med upplösningen 300 ppi.

Ladda ner pressbilder: