Pressmaterial

För mer information eller om något krånglar kontakta: Mia Klintewall, verksamhetsansvarig för Galleri Kontrast.
e-post: mia(at)gallerikontrast.se
telefon: 08-641 49 99
mobil: +46 70-227 03 75

(I vissa fall kan det finnas fler kontaktnummer och namn för utställningarna.)

Pressrelease

Sydafrika: 25 år av demokrati
Fotografier av Per-Anders Pettersson
2 – 31 mars 2019

VERNISSAGE lördag 2 mars kl. 12-16

I april 1994 anlände Per-Anders Pettersson i Sydafrika för att bevaka de första demokratiska valen i landet. Valet var en stor internationell nyhetshändelse, ANC vann en jordskredsseger och Nelson Mandela blev landets första svarta president. Från att ha varit en repressiv, segregerad och rasistisk stat växte ett nytt multikulturellt och demokratiskt land mirakulöst fram: Sydafrika, en sällsynt framgångssaga på den afrikanska kontinenten. Samtidigt började Per-Anders Petterssons kärlekssaga till Sydafrika. Han beslutade sig för att bosätta sig i landet och började dokumentera hur denna demokratiska vision skulle manifestera sig för vanliga medborgare.

Med sina fotografier har Per-Anders Pettersson fångat den berusande känslan då den tidiga energin och optimismen spirade, han har följt den framväxande nya svarta medel-och överklassen och han visar den bistra verkligheten hos alla de som kanske för evigt lever på marginalerna. I hans bilder får vi ta del av de Sydafrikanernas liv i såväl storstad som på landsbygd och i flertalet av de större kåkstäderna.

För Sydafrika blev demokrati en hårt vunnen frihet som förde med sig både belöningar och nya svårigheter stigande våldsbrott, sjukdomar, ökad fattigdom och massarbetslöshet. Men trots många utmaningar fick majoriteten av Sydafrikas medborgare åtnjuta dess frukter. Sydafrikas politiska policy, “Black Economic Empowerment”, skördade en häpnadsväckande rikedom för en ny svart elit, och man såg en snabb framväxt av en ny svart överklass. Den energi som dessa så kallade “svarta diamanter” genererade utgjorde en av de mest slående aspekterna av övergången till demokrati. Tack vare deras framgång främjades också en frenetisk inspirations- och entreprenörsanda bland de fattigare urbana klasserna.

Men, ANC hade ärvt ett land som varit under embargo under decennier . Ett land där svarta förtryckts och varit helt utan mänskliga rättigheter. Frihetskämpar slussades in till viktiga positioner; ministrar, politiska rådgivare och generaldirektörer kom från kåkstäder och landsbygd och några mer eller mindre direkt från politisk fångenskap. Många hade inte ens gått ut grundskolan och de hade ingen erfarenheter av att styra och återuppbygga ett land, som dessutom i princip var bankrutt. Redan under det andra decenniet började girighet och desillusion kväva optimismen i landet, korruptionen blev alltmer utbredd och ekonomin allt hårdare ansträngd.

Under de 25 år som förflutit sedan apartheids fall och demokratins införande har utvecklingen i landet, och bilden av Sydafrika, kommit att ändras igen radikalt . Efter många år av politisk vanskötsel är Sydafrika idag ett sargat land.Klyftorna mellan fattiga och rika är bland de största i världen, arbetslösheten är rekordhög och standarden på sjukvård, skolor och annan samhällsservice är betydligt sämre i områden som domineras av svarta sydafrikaner. Många svarta lever också fortfarande i fattigdom i förorterna och på landsbygden, medan övervägande delen av privat mark och kaptital kontrolleras av vita.

Den ansträngda situationen inom i stort sett alla områden i samhället är högst påtagligt i sydafrikanernas liv, även om hopp om en ljusare framtid börjar anas nu då den skandalomsusade presidenten Zuma lämnat sin post och ersatts av President Cyril Ramaphosa. Sydafrika gar till val igen 8 Maj 2019 och utgången kan ses som mer oviss än någonsin.

Bilder

Pressrelesebilderna från denna webb får publiceras redaktionellt utan ersättning men med angivande av fotograf och endast i samband med utställning på Galleri Kontrast. Alla annan användning och nedladdning är otillåten!

Formatet på pressreleasebilderna är oftast motsvarande A5 (bredd ca 23 cm) med upplösningen 300 ppi.

Ladda ner pressbilder: PRESS.PAP
Bildbyline: © Per-Anders Pettersson